Aς δούμε μερικούς τρόπους καλής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Κατ' αρχήν, όταν καθόμαστε στο τραπέζι η πλάτη μας πρέπει να είναι ίσια στην καρέκλα,δεν ξαπλώνουμε και δεν ακουμπάμε τα χέρια μας στο τραπέζι. Καθόμαστε ακριβώς μπροστά από το πιάτο μας. Δεξιά βρίσκονται τα μαχαίρια και αριστερά τα πιρούνια. Το ποτήρι του νερού (μεγάλου μεγέθους) βρίσκεται στην μύτη του μαχαιριού ενώ το ποτήρι του κρασιού (μικρότερου μεγέθους) βρίσκεται κάτω δεξιά στο ποτήρι του νερού.
Αφού καθίσουμε στο τραπέζι τοποθετούμε την πετσέτα στα πόδια μας. Την χρησιμοποιούμε για να απομακρύνουμε λεκέδες ή ψίχουλα από το τραπέζι μας, ή για να σκουπίσουμε ελαφρώς το στόμα μας. Την ακουμπάμε στο τραπέζι όταν τελειώσουμε με το φαγητό μας.
Τώρα, πάμε να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα μαχαιροπίρουνα. Όπως είπαμε, τα μαχαίρια τοποθετούνται πάντα στην δεξιά πλευρά του πιάτου μας, ενώ τα πιρούνια στην αριστερή. Με το δεξί χέρι πιάνουμε το μαχαίρι και με το αριστερό το πιρούνι. Για να μην μπερδευτούμε με τα μεγέθη, να θυμόμαστε ότι ξεκινάμε με αυτά που βρίσκονται προς τα έξω καθώς έρχονται τα πιάτα. Κόβουμε μικρές μπουκιές από το φαγητό μας και μασάμε αργά με κλειστό το στόμα. Εάν θέλουμε να βγάλουμε από το στόμα μας ένα κομμάτι φαγητού γιατί δεν μπορούμε να το μασήσουμε, αυτό θα το κάνουμε με το πιρούνι και όχι με το χέρι.Να θυμάστε ότι δεν αλλάζουμε χέρι, δηλαδή χρησιμοποιούμε το πιρούνι πάντα με το αριστερό χέρι. Κάνουμε διαλείμματα τακτικά κατά τη διάρκεια του φαγητού μας, τοποθετώντας τα μαχαιροπίρουνα σταυρωτά στο πιάτο μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τελειώσει με το φαγητό μας και έτσι σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε εστιατόριο ο σερβιτόρος δεν απομακρύνει το πιάτο μας. Η αντίθετη περίπτωση είναι όταν αφήνουμε τα μαχαιροπίρουνα στη δεξιά πλευρά του πιάτου μας.
σε βλέεεεεεεεπωωωωωωω ... |
Εάν θέλουμε ένα πιάτο ή μία πιατέλα που δεν φτάνουμε, το ζητάμε ευγενικά από τους άλλους και δεν τεντωνόμαστε για να το πιάσουμε εμείς.
Φροντίζουμε να κρατάμε το ποτήρι του κρασιού από την βάση του για να μην αλλάζουμε τη θερμότητα του κρασιού με το χέρι μας. Σε περίπτωση που σερβίρουμε εμείς, γεμίζουμε τα ποτήρια των άλλων πρώτα (γενικά αυτό ισχύει πάντα στο σερβίρισμα) μέχρι την μέση του ποτηριού και λίγο πιο κάτω. Δεν ακουμπάμε το μπουκάλι στο ποτήρι και σκουπίζουμε με πετσέτα για να μην στάξει κρασί στο τραπεζομάντηλο.
Τέλος, επιλέγουμε ήρεμη και απαλή μουσική για μας συνοδεύσει κατά τη διάρκεια του φαγητού, σε τέτοια ένταση ώστε να ακούγεται αλλά και να μπορούμε να μιλάμε.
Καλό είναι να ακολουθούμε αυτούς τους κανόνες σε καθημερινή βάση και όχι μόνο όταν επισκεπτόμαστε κάποιο εστιατόριο ή είμαστε καλεσμένοι κάπου. Το φαγητό άλλωστε είναι απόλαυση!
source: www.woman-on-top.gr
Θέλω να προσθέσω, ότι αποφεύγουμε να κάνουμε "θορύβους" ενοχλητικούς για τους συνδαιτυμόνες μας, δεν σηκωνόμαστε από το τραπέζι χωρίς σοβαρό λόγο και αν τελικά σηκωθούμε...καλό είναι να επιστρέψουμε κάποια στιγμή!
Και κάτι ακόμα...τελικά ισχύει ότι η πίτσα, η κότα και η γυναίκα μόνο θέλουν χέρι?
vL
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ελεύθερα.... μπεεεεεεε!