28 Νοε 2011

Η επόμενη μέρα... hangover!

Ξύπνησες και νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να πληρώσεις το τίμημα του ξεστρατήματος από το προηγούμενο βράδυ. Και δεν λέω μόνο για το πρόσωπο που κοιμάται δίπλα σου και δεν θυμάσαι ούτε το όνομά του, αλλά κυρίως για το μολυβένιο κεφάλι και το απαίσιο στομάχι! 


Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα του hangover
Πονοκέφαλος, ναυτία, στομαχική αναστάτωση, ίσως διάρροια, μυικοί πόνοι και κόπωση. 

Σίγουρα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, δηλαδή...ΜΗΝ ΠΙΝΕΙΣ. Αλλά επειδή αυτό δεν γίνεται, κυρίως τις μέρες των εορτών που πλησιάζουν, αν κάποια φορά 'ξεφύγεις' λιγάκι, τουλάχιστον προετοιμάσου κατάλληλα για το τι θα κάνεις μετά!

  1. Κοιμήσου παραπάνω μέχρι να νοιώσεις καλύτερα.
  2. Ενυδατώσου πίνοντας πολύ νερό και χυμό, κυρίως πορτοκαλιού, για βιταμίνη C.
  3. Ο καφές ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ. Ίσως ένας ελαφρύς καφές δεν βλάπτει, αλλά η καφεΐνη δεν βοηθάει το σώμα μας να συνέλθει από την αφυδάτωση που έχει υποστεί εξ'αιτίας του  αλκοόλ.
  4. Πιες energy drinks, όπως Gatorade ή Powerade, για να αναπληρώσουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα στον οργανισμό σου.
  5. Φάε τροφές πλούσιες σε μέταλλα, όπως πίκλες ή ψάρι σε κονσέρβα.
  6. Ασκήσου λιγάκι, όσο κι αν ακούγεται δύσκολο. Ίσως λίγο τρέξιμο, κολύμπι ή ποδήλατο είναι πιο ευχάριστο. Έχοντας πιει πολύ νερό, άσε το σώμα σου να ιδρώσει από την άσκηση και μετά κάνε ένα ωραίο ντους. 
  7. Κάνε ένα ντουςεναλλάσσοντας κρύο με ζεστό νερό.
  8. Προσπάθησε να μην πάρεις παυσίπονα, γιατί οι παρενέργειές τους αυξάνονται όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα. Για παράδειγμα, η ασπιρίνη αραιώνει το αίμα ακόμα περισσότερο και η Tylenol (ή acetaminophen) γίνεται πιο βλαβερή για το συκώτι και το Ibuprofen μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στομάχου. 
  9. Έχεις ακούσει για το Hair of the Dog? Είναι μια μεταφορική έκφραση που υποδηλώνει μια μικρή ποσότητα αλκοόλ που μπορείς να καταναλώσεις με σκοπό να μειώσεις τα συμπτώματα του hangover. Προέρχεται από μια παλιά μέθοδο θεραπείας από δάγκωμα σκύλου, όπου τοποθετούσες πάνω στην πληγή λίγο από το τρίχωμα του σκύλου που σε δάγκωσε. Έτσι λοιπόν, ένα Bloody Mary είναι ότι πρέπει για πρωινό, ενώ αν δεν έχει μείνει καθόλου ποτό στο μπουκάλι, μπορείς να φτιάξεις ένα Virgin Mary, πλούσιο σε βιταμίνες.


Δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας ανακούφισης από το hangover. 

Απλά δοκιμάζεις τι από τα παραπάνω σου ταιριάζει καλύτερα και προσπαθείς να τα εφαρμόσεις το συντομότερο δυνατό μετά από την κατάχρηση αλκοόλ.





Ακόμα καλύτερα, ακολουθείς κάποιες βασικές συμβουλές από πριν:

  1. Φάε ένα υγιεινό γεύμα, πλούσιο σε άμυλο, βιταμίνες και μέταλλα, όχι σε λιπαρά, όπως pizza και hamburger ας πούμε.
  2. Ενυδατώσου. Πιες νερά και χυμούς. Όσο πιο πολύ πιεις πριν, τόσο λιγότερα θα πρέπει να πιεις το πρωί.
  3. Αποφάσισε από πριν τι από την παραπάνω λίστα για το hangover θα χρειαστείς το πρωί και βεβαιώσου ότι τα έχεις στο σπίτι.
Κατά τη διάρκεια που καταναλώνεις αλκοόλ:
  1. Να τσιμπολογάς τα snacks που σου σερβίρουν με το ποτό, για να κρατάς το στομάχι σου γεμάτο.
  2. Διάλεξε προσεκτικά τι θα πιεις. Τα πιο σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι, το brandy ή το κόκκινο κρασί, προκαλούν ευκολότερα hangover. Τα πιο ανοιχτόχρωμα ή τα λευκά ποτά, όπως η vodka, προκαλούν λιγότερο hangover. 
  3. Ανάμεσα στα ποτά, πίνε νερό, χυμό ή ελαφρά ανθρακούχα αναψυκτικά. Έτσι θα μειώσεις την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σου χωρίς να σταματάς να πίνεις κάτι...
  4. Μην πίνεις περισσότερο από ένα ποτό την ώρα, γιατί δεν το αντέχει το συκώτι σου.
  5. Πριν πέσεις για ύπνο, πιες ένα ποτήρι νερό και βιταμίνη Β.
Άντε, στην υγειά μας!!!
vL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα.... μπεεεεεεε!