2 Ιουν 2013

Περιμένοντας τα αποτελέσματα των πανελληνίων - Επιστολή των γονιών προς το παιδί.

Αγαπημένο μας παιδί,
Μια εποχή έφτασε στο τέλος της. Πάει το Λύκειο, το σχολείο γενικά, τελείωσαν οι πανελλήνιες εξετάσεις, και ΤΩΡΑ ΤΙ;

Ένα ερώτημα που σε βασανίζει, ενώ κάθεσαι στην οθόνη του υπολογιστή και προσπαθείς να υπολογίσεις τα μόρια που μπορεί να έχεις συγκεντρώσει ανασαίνοντας βαριά.

Ένα ερώτημα που στριφογυρίζει στο μυαλό σου ενώ προσποιείσαι ότι απολαμβάνεις ανέμελα την παρέα των φίλων σου και όλα εκείνα που στερήθηκες για τόσο καιρό. Τις βόλτες, τα χόμπι, τη διασκέδαση, τον ελεύθερο χρόνο.

Σε στενοχωρούν τα κιλά που πήρες κλεισμένος στο σπίτι με το άγχος του διαβάσματος και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Σε βαραίνει το ενδεχόμενο αποτυχίας, όπως σε βάραινε σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς σου, κυρίως τις ημέρες που πήγαινες να γράψεις.  Όχι μόνο γιατί φοβάσαι ότι δεν θα πετύχεις τον προσωπικό σου στόχο, αλλά και γιατί είσαι φιλότιμο παιδί και δεν θέλεις να απογοητεύσεις την οικογένειά σου που σου στάθηκε ηθικά και οικονομικά. Μπορεί ακόμα να ντρέπεσαι και τις παρέες σου, τι θα σκεφτούν για σένα αν αποτύχεις. 

Δεν πειράζει καρδιά μου. Ότι έγινε έγινε. Ναι, μπορούσες να έχεις προσπαθήσει περισσότερο, τώρα το βλέπεις πιο καθαρά. Μπορεί και όχι. Μέχρι εκεί μπορούσες να δώσεις.

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο παρά να αναλογιστείς τι έζησες όλο αυτό το διάστημα και να κρίνεις αν οι ενέργειες σου και οι αποφάσεις που έπαιρνες ήταν οι σωστές. Αν έδωσες τον καλύτερο εαυτό σου όταν έπρεπε. Τι θα μπορούσες να διορθώσεις αν είχες την ευκαιρία.

Αν τυχόν δεν πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, έτσι τουλάχιστον θα έχεις καταλάβει τι έφταιξε και θα σου γίνει μάθημα, από τα τόσα ακόμα που έχει να σου διδάξει η ζωή. Είσαι ακόμα στην αρχή. Το μέλλον απλώνεται μπροστά σου κι έχεις όλο τον καιρό να το διαμορφώσεις όπως νομίζεις εσύ καλύτερα.

Δυστυχώς έτσι όπως είναι δομημένο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, παρασυρόμαστε στο ρεύμα των πανελληνίων, επενδύουμε άπειρο χρόνο, κόπο και χρήμα, χωρίς να προλάβουμε καν να σκεφτούμε αν εκεί που μας οδηγεί είναι αυτό που θέλουμε να σπουδάσουμε. Αν η σχολή της επιλογής μας έχει ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση. Αν μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας να ασκεί το επάγγελμα που επιλέξαμε με αγάπη και αφοσίωση.

Ο δρόμος των επιλογών όμως για μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν εναλλακτικές, αρκεί να ψάξεις να τις βρεις με βάση τις δυνατότητές σου, τα ταλέντα και τις επιθυμίες σου.

Σίγουρα μερικές φορές ο οικονομικός παράγοντας είναι ανασταλτικός, όταν οι λύσεις οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όταν το επιθυμείς πραγματικά υπάρχει τρόπος και θα τα καταφέρεις.

Ανέλαβε πρωτοβουλία και δράσε σαν ενήλικας. Κινήσου με όρεξη και εργατικότητα. Ενημερώσου μέσα από το διαδίκτυο ή από εμπειρίες γνωστών και φίλων. Άνοιξε τη σκέψη σου τόσο σε εκπαιδευτικό, επαγγελματικό και επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε γεωγραφικό εύρος. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις ανθρώπων που κάποια αποτυχία τους οδήγησε στην κορυφή των ονείρων τους.

Αν όμως ο στόχος σου παραμένει η επιτυχία σου στις πανελλήνιες, μην τα παρατάς, δοκίμασε ξανά. Μπορείς παράλληλα να ξεκινήσεις κάποια μερική απασχόληση για να νιώσεις πιο χρήσιμος και ανεξάρτητος. Κάποιος συγγενής, γνωστός ή γείτονας θα δει την προσπάθειά σου με συμπάθεια και θα θελήσει να βοηθήσει.

Πρόσεξε όμως να βάλεις κάτι καλά μέσα στο μυαλό σου. Είτε πετύχεις στις πανελλήνιες, είτε όχι, είσαι το παιδί μας και πιστεύουμε σε σένα. Μαζί θα καθίσουμε να εξετάσουμε από την αρχή την πρακτική πλευρά της μελλοντικής σου πορείας και θα σε στηρίξουμε στην επιλογή σου με κάθε δυνατό τρόπο.

Καλά αποτελέσματα, ότι κι αν σημαίνει αυτό...
Σε αγαπάμε!

Η μανούλα και ο πατερούλης
vL/02.06.2013
ann.atm@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα.... μπεεεεεεε!