11 Μαΐ 2013

Wisdom Builder

Όταν ήμουν νεότερη, είχα μια μανία να διαβάζω, μεταξύ άλλων, βιβλία για την προσωπική βελτίωση (κατηγορία self improvement). Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο σήμερα και ίσως οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι να είναι οι πιο κατάλληλοι για μια τέτοιου είδους διαπίστωση.

Τέλος πάντων, έψαξα και ξετρύπωσα ένα ημερολογιάκι που είχα ξεκινήσει τότε, το "wisdom builder". Συγχωρήστε μου τη διγλωσσία, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι διάβαζα τα βιβλία αυτά στα αγγλικά λόγω πλουσιότερης βιβλιογραφίας, αλλά και για την εξοικείωσή μου με την αγγλικήν.


Στην πρώτη σελίδα έγραφε: 
"wisdom builder" 
"what great lesson did I learn today?"

Ας εξηγήσω πρώτα τι είναι "wisdom builder" (κτίστης σοφίας) και πώς λειτουργεί.

Τι είναι
 Ένας δικηγόρος στη Μιννεάπολη, εμπνευσμένος από το Poor Richard's Almanac, έναν οδηγό συμπεριφοράς του Benjamin Franklin, έκανε το εξής. Κάθε βράδυ έφερνε στο μυαλό του τις εμπειρίες της ημέρας που πέρασε. Μετά προσπαθούσε να καταλήξει σε κάποιο μήνυμα που συνοψίζει τη βασική ιδέα. 

Για παράδειγμα:
"Να αποφεύγεις να δείχνεις ότι ξέρεις πάρα πολλά. Να μην επιδεικνύεις τη δύναμη του μυαλού σου". Αυτό το έγραψε γιατί εκείνη την ημέρα έκανε πολύ τον έξυπνο στο δικαστήριο, έκανε τον δικαστή να φανεί ανόητος και έχασε την εύνοιά του, αλλά και πολύ νομικό έδαφος.

Ο δικηγόρος σχολίασε: "Μερικοί άνθρωποι καταγράφουν όλα τα φοβερά συμβάντα της ημέρας. Εγώ δεν το κάνω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κρατάω την ξεχωριστή ουσία της ζωής. Προσπαθώ να αναπτύσσω σοφία". 

Πως λειτουργεί
1. Παίρνεις ένα ημερολόγιο ή σημειωματάριο.
2. Κάθε μέρα ρωτάς τον εαυτό σου "τι μεγάλο μάθημα έμαθα σήμερα;"
3. Συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο, χωρίς να παραλείψεις ούτε μια μέρα, για ένα μήνα.
Τέλος, αφιερώνεις κάποιες ώρες να ξαναδιαβάσεις τις "σοφίες" που έχεις καταγράψει. Αν νιώσεις ότι κάτι κερδίζεις από αυτό, που σίγουρα θα το νιώσεις, απλά συνεχίζεις. 

Με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς ντροπή, θα γράψω μερικές από τις δικές μου σοφίες των 26 χρόνων μου.
"Η κοινωνικότητα είναι απαραίτητη στον άνθρωπο και δεν πρέπει να απομονώνουμε τον σύντροφό μας από τον άλλο κόσμο. Όταν συναναστρεφόμαστε πολύ κόσμο εκτιμάμε καλύτερα αυτό που έχουμε και τον θέλουμε πιο πολύ". (έξοδος με φίλους)
"Το χιούμορ είναι ο καλύτερος εχθρός όλων των προβλημάτων". (άσχημη μέρα στη δουλειά)
"Να χαίρεσαι την κάθε στιγμή όπως είναι κι όχι όπως θα ήθελες να είναι. Διαφορετικά, χαραμίζεις τη ζωή σου".
"Η ανησυχία για το μέλλον είναι απόλυτα φυσιολογική, αλλά δεν θα πρέπει να σκιάζει το παρόν και τον τρόπο σκέψης". (interview για δουλειά)
"Η εγκράτεια γυμνάζει την ψυχική δύναμη του ανθρώπου". (τέλος 4ης μέρα χωρίς τσιγάρο)
"Η σωματική άσκηση και εκτόνωση φτιάχνει την ψυχική διάθεση και διώχνει την απαισιοδοξία". (περπάτημα, ... σεξ)
"Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που δέχεται μετριότητες. Έχεις και όλα πάνε καλά ή δεν έχεις και χάνονται όλα". (φάση ζήλειας)
"Στις δύσκολες στιγμές φαίνεται καθαρά πόσο ενδιαφέρεται ο άλλος για σένα". (είχα πονόδοντο και νεύρα)
"Μην προσπαθείς να βγάλεις λογικά συμπεράσματα και κρίσεις σε στιγμές ... παραλογισμού!!"
"Προσπάθησε όταν είσαι μόνη σου, να μη σκέφτεσαι το γιατί είσαι μόνη σου, αλλά πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις και εκμεταλλεύσου την ευκαιρία. Don't forget... being with yourself could be a great fun!!"
"Πρόσεχε μην επαναλαμβάνεις τα λάθη του παρελθόντος".


Η αλήθεια είναι ότι δεν συνέχισα να γράφω και είναι κρίμα, γιατί τώρα που το ξαναδιαβάζω είναι η καλύτερη και πιο εποικοδομητική αναδρομή στο παρελθόν μου. 

Το τελευταίο όμως σημείωμα, που είναι πέντε χρόνια μετά την διακοπή του ημερολογίου, με συγκίνησε βαθύτατα και το αφιερώνω στην αυριανή γιορτή της μητέρας και στα παιδάκια μου, που είναι τώρα 19 και 20 χρονών. Σας λατρεύω μωράκια μου!


vL/11.5.13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα.... μπεεεεεεε!